Horgaszclub.hu

Ragadozóhorgászat - Merenye és a merenyei süllők…

Vissza
Cikksorozatunk első részében bemutatjuk a Merenyei Víztározót, általános információkat adva azon horgásztársaknak, akik még nem jutottak el a méltán Baranya- Gyöngyszemének nevezett víztározó partjára. Az óriás pontyok, és a rejtőzködő, hatalmas süllők birodalmában bizony fel kell készülni a kapitális halak fárasztására is, de ugye ezért szeretünk horgászni?!

Merenye

Megközelíthetőség: Szigetvár után 11 km-re Barcs felé, a 6-os úton haladva, Görösgal után közvetlenül, jobbra fordulva. Innen mintegy 5 km-es betonozott úton - Merenye falun keresztül - érhető el az utolsó elágazás, ahol jobbra fordulva már láthatóvá válik a tó.
A tározó 120 hektár horgászható szabad vízfelülettel rendelkezik. Átlagmélysége 2.5 méter, mederfenék akadótól mentes, egyenletes felületet képez. A tó összes horgászhelye gépjárművel megközelíthető, de a földutakra való tekintettel, időjárásfüggő. Az általános horgászrendet, és minden egyéb friss információt a http://merenye.carp.hu oldalon találtok meg. Azonban ahhoz, hogy megérezzétek a „merenyei csoda” ízét, el kell látogatni ide, át kell élni a naplementét, és érezni kell a napfelkelte előtti friss levegő illatát – az sem baj, ha fárasztás közben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A naplemente csodálatos..

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mint ahogy a napfelkelte…..
A merenyei süllők:

 

Sok évvel ezelőtt messze földről érkeztek a tóra már hajnali kettő órakor horgászok, hogy a lehető leghamarabb tudjanak csónakot foglalni a reggeli süllőzéshez, és 6 órakor elindulhassanak erős evező csapásokkal a vízre, hogy kapitális kapófogak hasítsák a csalikat.

Nagyon sok tíz kilóhoz közeli süllő került csónakba. A jelenlegi tógazdák, Regős György és Szakcsi József kiemelt feladatként kezelte és kezeli nemcsak a pontyok, compók, csukák, süllők, de a dévérek védelmét, ami a süllő állomány gyarapodását és minőségi javulását idézte elő.

Szívet melengettető látvány süllő ivadékok százait látni közvetlenül a parton, ahogy parányi táplálékukat szedegetik. Aztán felnőnek, és már küszökre, dévérekre vadásznak.

Nemcsak hajnalban, naplemente után táplálkoznak, hiszen számtalan esetben akadt horogra tüskéshátú napközben. Barátom és csapattársam Attila (Figo) süllője is ebédidőben látogatott el a horoghoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Attila és süllője

 

 

Éppen ezért a napijegyet megváltva bátran javaslom a napközbeni süllőzést is, hiszen szelesebb időben az éjszaka királynője szívesen vadászik, keresi táplálékát.

Itt jegyzem meg, hogy napijeggyel egy db süllőt lehet elvinni, az első kifogott példányt méretkorlátozás nélkül meg kell tartani.

A horgászrend ezen részével különösen egyetértek, hiszen nem fordul elő olyan, mint amit más, „intenzíven telepített” tavakon néha látunk, hogy az alig harminc centis kis süllő gyomrából ki van tépve a horog, és élettelen testét méterről méterre közelebb hozza a víz a parthoz.

Számos alkalommal figyeltem meg, hogy a kisebb, éppen méretes példányok vehemensen húzták fel a karikát, már – már gyanút ébresztve bennem, hogy „életem hala” akadt horogra. A hal kíméletes akasztása és szákba terelése miatt javaslom, hogy ilyenkor nem kell percekig nyeletni élő-, vagy darabhalas módszernél, hanem mihamarabb vágjunk be neki, így esetleg megvan az esély, hogy a csontos szájba akad süllőző horgunk, és nem a gyomrába ágyazódik be.

Ha viszont egy ekkora hal marad le horgunkról, mert nem akadt rendesen, nos, azt hiszem az nem akkora tragédia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy szép ponty

 

Természetesen Merenyén is naplemente után a sötétedés beálltával élénkül meg a víz, akkor lehet hallani az igazi süllőkaffogásokat, akár közvetlenül mellettünk a stégen, vagy a parttól alig pár méterre a vízben.

Éppen ezért ezen a vízen is számos módszer lehet eredményes. Cikksorozatunk következő részeiben végignézzük az eredményesen alkalmazható technikákat, egy pici útmutatást és kedvet adva a következő horgászathoz, hogy ne csak a megszokott kukorica, csonti, vagy harmatgiliszta kerüljön elő, mint csali, hanem próbálkozzunk élő küsszel, vagy halszelettel.

Bár akkor se érjen bennünket meglepetés, ha esetleg halszeletünket egy szép ponty veszi fel, mint ahogy a képen látható kilenc kilós tükrös. Merenyén, az óriás pontyok és hatalmas süllők birodalmában minden lehetséges.

Remélem kedvet kaptatok ahhoz, hogy sorozatunkat figyelemmel kísérjétek, és ellátogassatok ide Merenyére, Baranya Gyöngyszeméhez.Varjas Zsolt (Zsola)
FIGO-VA-VA TEAM

Feltöltve: 2010-06-04 15:58 - Frissítve: 2010-06-04 16:21
Érdekesnek találta? Ossza meg ismerőseivel:
Iwiw Facebook Twitter Tumblr Google
Még üres a kosara? Rendeljen webáruházunkból!
Látogassa meg horgaszclub.hu a ShopMania weboldalon
Neked fontos a KÖRNYEZET- VÉDELEM?


  •  
  • "A földet unokáinktól kaptuk kölcsön" én e szerint élek! (55%)

  •  
  • Amennyire tudom védem a környezetemet! (36%)

  •  
  • Szelektíven gyüjtöm a hulladékot! (7%)

  •  
  • Néha eszembe jut! (2%)

  • Hidegen hagy! (0%)


  • Összesen 128 szavazat érkezett!

Régebbi szavazásokBezár

HorgászClub Pontyfogó Kupa 600.000 forintos díjazással

A Horgászclub.hu Pontyfogó Kupa harmadik illetve negyedik  ízben kerül megrendezésre. A megmérettetésekre 2012. Május 3-6-ig az 5 tó Horgásztórendszer 3-as taván valamint 1012 június 21-24 között a Malomvölgyi Parkerdőben a Kökényi tónál kerül sor. A versenyekenn fenekező módszerrel, hajszálelőkén felkínált csalikkal lehet horgászni. Az induló csapatok a mérlegelések során elért összespontszámuk alapján nyerik el helyezéseiket.

Gyere és küzdj meg Tornádóval a 600.000 forint nyereményért!

További információk

{title}

{desc}

Tovább...
Bezár