Horgaszclub.hu

Bojli - Pelletekkel nagy pontyokra

Vissza
Teszthorgászataink során megállapítottuk, hogy bojlijaink mellett mindenképpen érdemes használnunk különféle pelleteket is! De pontosan honnan is származnak e remek pontycsemegék, mely összetevők alkotják őket, és mikre érdemes tekintettel lenni a velük történő horgászatok során?Egy kis áttekintés


 

A különböző méretű és formájú pelletek már jó ideje ismertek a pontyhorgászok körében. Az eleinte takarmányozási céllal létrehozott, préselt granulátumokat régóta alkalmazzák a termelő tavi haltenyészetben, ahonnan szép lassan beszivárgott eme nagyszerű haleledel a horgászatba is. A bojlis horgászok előszeretettel használják ezeket a remek csalogató anyagokat etetési, és csalizási célból is egyaránt, azonban érdemes odafigyelni néhány apróságra, melyek jelentős mértékben növelhetik a pelletek halakra kifejtett hatását, az adott körülmények közepette. Először is leszögezném, hogy a nagytestű pontyok horgászatára nem minden pellet megfelelő. Hiszen különböző összetételű és fajtájú darabok léteznek, mint pl.: olajos, halas, kukoricacsíra, stb. pelletek. Az egyes típusok oldódási ideje jelentősen eltérhet, hiszen míg a CSL jellegű granulátumok legfeljebb 30 perc alatt, addig az etetésre alkalmas halas, halibutos kivitelek 1-3 óra elteltével, míg a kifejezetten horog (avagy Hook) pelletek 10-12 óra után oldódnak el teljesen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Számomra melyik fajta a legideálisabb?


Egy közepes, kb. 4-6 óra oldódási idővel bíró pellet, amely a vízbe kerülve azonnal dolgozni kezd, melynek köszönhetően etetésnél, és csalizásnál is egyaránt eredményesen alkalmazható. Vízbe érkezését követően azonnal oldódásnak indul, és elkezd egy felhőt képezni, így egyes részei körülötte, míg más összetevői pedig függőlegesen szóródnak szét a vízoszlopban, amelyeket az áramlások messzire eljuttatnak, ezzel lényegesen nagyobb esélyt adva annak, hogy halaink érdeklődését mielőbb felkeltsék. Az elmúlt években nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy a pelleteknek mely típusa lehet a legjobban bevethető a nagytestű pontyok horgászata során.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennek érdekében számos módszert és fajtát teszteltünk az elmúlt időszakban, de elsősorban azt tapasztaltuk, hogy az etetéseinken sajnos az apróhalak jelentek meg elsőként, ezzel esélyt nem hagyva célhalaink, a nagytestű pontyok megfogására. Tovább tanakodtunk valamilyen, az eddigiektől eltérő jellegű etetési teknika, vagy összetétel kipróbálásán, így eljutottunk egy új elképzelés megvalósításának lehetőségéhez. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a Zadravec Baits által gyártott Fantasy és Carp Dream szériájú bojlik alapanyagait felhasználva, létrehoztunk egy teljesen új pellet sorozatot. Európában, egyedülálló módon ezek a pelletek a bennük lévő, alapjukat képező összetevőket tekintve teljesen megegyeznek a velük azonos névre keresztelt bojlik alapanyagaival, viszont vízbe kerülésüket követően a bojlitól lényegesen eltérő módon viselkednek. Így az újonnan megalakult pontycsemegék tesztelése során azt értük el, hogy „két legyet ütöttünk egy csapásra”. Amennyiben iszaposabb aljzatra helyeztük el bojlinkat, akkor a sok apróhal a horog köré szórt etetésnek köszönhetően kifürödte a meghorgászott területet, ennek következtében - mivel ez a pellet sokkal puhább, és gyorsabban oldódik, mint a bojli - a kisebb halak először ezeket ették fel, ezzel érintetlenül hagyva a horgon elhelyezett csalinkat a nagytestű pontyoknak.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eredmény…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…és a következő, megérdemlik a gondoskodást!

 

 

Plusz adalék nélkül is sikerült!


Azon követelményem, hogy a pelletek alapanyaga teljesen megegyezzen a velük azonos nevű bojlikéval, mint kiderült nagyon nem egyszerű feladat elé állított bennünket. A bojlikészítéstől eltérően itt a legfőbb különbség, hogy az apró szemcsék összefogását szolgáló legjobb ragasztóanyagot, vagyis a tojást nem használhattuk. Itt jöttem rá arra is, hogy talán más cégek miért nem gyártanak a horogravalóikkal azonos összetételű pelleteket is. Az egyszerűbb olajos pelletek gyártása számunkra nem kihívás, viszont a bojlik száraz alapanyagaiból csak nagyon speciális eszközökkel, és gyártási technológiával tudtuk csak az általunk elképzelt típusokat előállítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az igen bonyolult gyártási folyamat kifejlesztésében szerencsére segítségemre voltak többen is, a pellet gyártásban sok éves tapasztalattal rendelkező szakember ismerőseim, barátaim közül. Hosszas kísérletezés, és számos mintapéldány sikertelen kivitelezését követően, találtam végre egy olyan gyártót, aki mindenféle plussz adalék nélkül (csak is az álatalam kikevert bojli alapmix felhasználásával) képes volt megvalósítani tervemet! Ezzel az eljárással minden összetevő, pl. állati és növényi eredetű fehérjék, vitaminok, enzimek, aminosavak, stb. 100%-ban megmaradnak a pelletben. Emellett az igen magas beltartalom mellett, további különlegessége az új Carp Fantasy, és Carp Dream pelleteknek, hogy belsejük oxigénnel lett dúsítva, ezáltal az értékes összetevőik gyorsabb kiáramlását teszik lehetővé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez egy olyan egyedi, vegyi eljárással elért folyamat eredménye, amely egyedülállónak számít a mai horgászpiacon. Ezeknek a pelleteknek a használatával az etetések mindenképpen hasznosak, mert olyan a kialakításuk, hogy sokkal több összetevőt tud a halak szervezete lebontani belőlük, ezáltal egészségesebbek maradnak, és gyorsabban nőhetnek. Hiszen e szempontot is fontos, hogy mindig szem előtt tartsuk!

 

Zadravec pelletek

 

 

 

 

Katt a képre!

 

 


Minden horgásztársamnak eredményes horgászatot kívánok!

Mišel Zadravec

Feltöltve: 2010-07-02 15:09 - Frissítve: 2011-01-31 09:17
Érdekesnek találta? Ossza meg ismerőseivel:
Iwiw Facebook Twitter Tumblr Google
Még üres a kosara? Rendeljen webáruházunkból!
Látogassa meg horgaszclub.hu a ShopMania weboldalon
Neked fontos a KÖRNYEZET- VÉDELEM?


  •  
  • "A földet unokáinktól kaptuk kölcsön" én e szerint élek! (55%)

  •  
  • Amennyire tudom védem a környezetemet! (36%)

  •  
  • Szelektíven gyüjtöm a hulladékot! (7%)

  •  
  • Néha eszembe jut! (2%)

  • Hidegen hagy! (0%)


  • Összesen 128 szavazat érkezett!

Régebbi szavazásokBezár

HorgászClub Pontyfogó Kupa 600.000 forintos díjazással

A Horgászclub.hu Pontyfogó Kupa harmadik illetve negyedik  ízben kerül megrendezésre. A megmérettetésekre 2012. Május 3-6-ig az 5 tó Horgásztórendszer 3-as taván valamint 1012 június 21-24 között a Malomvölgyi Parkerdőben a Kökényi tónál kerül sor. A versenyekenn fenekező módszerrel, hajszálelőkén felkínált csalikkal lehet horgászni. Az induló csapatok a mérlegelések során elért összespontszámuk alapján nyerik el helyezéseiket.

Gyere és küzdj meg Tornádóval a 600.000 forint nyereményért!

További információk

{title}

{desc}

Tovább...
Bezár