Horgaszclub.hu

Környezetvédelem - A ponty szaporítása

Vissza
A ponty szaporodása a mérsékelt égövön szigorúan évszakhoz kötött életfolyamat (a trópusokon a ponty ívását főként az esős évszakok beköszöntése váltja ki). Az ivarérés viszonylag lassú folyamat.

Az ivarsejtek fejlődésére elsősorban a környezet hőmérséklete döntő hatású. Ennek megfelelően a trópusokon a peteérés és a sperma képzés lényegesen gyorsabb, mint a mérsékelt égövön, ahol a téli periódus alatt a hőigényes szikképződés gyakorlatilag szünetel.

 

A ponty mindazokon a terülteken szaporodik (szaporítható), ahol a nyári időszakban a vízhőmérséklete kb. 3-4 hónapon keresztül 20 °C körül van. A hidegebb területeken természetesen a később születő ivadék lényegesen kisebb marad és az áttelelés alatt nagyobbak a veszteségek.

 

Az ivarérett pontyok ívásához jól körülírható ún. "ívási környezet" szükséges. A természetben a pontyok az ívási feltételeket rendszerint élőhelyüknek csak egy bizonyos részén az év egy bizonyos szakaszában (tavasszal vagy kora nyáron) találják meg. Ha az ívóhely valamely oknál fogva elpusztul vagy viszonyai alapvetően megváltoznak a pontyok a továbbiakban az adott élőhelyen nem képesek szaporodni. A pontyok ívásához a következő feltételek nélkülözhetetlenek:

 

1., Tavasszal a víz fokozatos fölmelegedése lassú és megszakításokkal tarkított. A ponty ívásához tartósan 16-18 °C-os vízhőmérséklet szükséges. Fontos a vízhőmérséklet emelkedő tendenciája is.


2., Fűvel borított vagy vízinövényekben gazdag területek az ikra és lárva rögzüléséhez. A ponty ikrájának jellemző tulajdonsága, hogy termékenyülés után hozzátapad azokhoz a felszínekhez, amelyekkel érintkezésbe kerül. Azok az ikrák, amelyek nem tapadnak meg, lehullva az iszapba rövidesen elpusztulnak. A pontyikra letapadásához legjobb aljzat a frissen elárasztott füves terület. Esetenként különböző lágyszárú vízinövények víz alá merülő állományai adják az ívóhelyet. Eredményesebb az ívás (több ivadék marad meg) a füvesaljzaton, mivel a frissen elárasztott részeken a fiatal ivadék táplálkozásához szükséges aprószervezetek (kerekes férgek, alsóbbrendű rákok kisebb testű fajai) jobban elszaporodnak. Ezen kívül a hígabb áradó víz már önmagában is kedvező a pontyok ívásának kiváltásához.


3., Mindkét ivar ívásának fontos feltétele a másik nem tagjainak észlelése az ívóhely közelében. A felsorolt feltételek bármelyikének hiánya az ívás elmaradásához vezet. Természetesen ezeken túlmenően más tényezők is kizáró okként szerepelhetnek (pl. a víz toxikussága, szennyezettsége, oxigénszegénysége, hirtelen légnyomásváltozás stb.).

 

Az ívás mozgalmas, csoportos nászjáték közben játszódik le, miközben mindkét ivartermék egy időben a vízbe kerül. A ponty embriogenezise mintegy 4-5 napig tart, majd a hallárva az ikrából kikel. A lárva kezdetben nem táplálkozik hanem mozdulatlanul függeszkedik a növényzeten, majd kb. 4-5 nap után úszóhólyagját megtölti levegővel és apró planktonikus élőlényeket kezd zsákmányolni. Kb. egy hónapos korára minden szerve elnyeri végleges formáját, kialakul a szaporodási folyamat végeredménye az (előnevelt) pontyivadék. A természetben számos káros tényező hatásaként az ikrához viszonyítva az utódoknak csak néhány százaléka nő fel.

 

Feltöltve: 2009-07-08 19:30 - Frissítve: 2011-01-31 18:13
Érdekesnek találta? Ossza meg ismerőseivel:
Iwiw Facebook Twitter Tumblr Google
Még üres a kosara? Rendeljen webáruházunkból!
Látogassa meg horgaszclub.hu a ShopMania weboldalon
Neked fontos a KÖRNYEZET- VÉDELEM?


  •  
  • "A földet unokáinktól kaptuk kölcsön" én e szerint élek! (55%)

  •  
  • Amennyire tudom védem a környezetemet! (36%)

  •  
  • Szelektíven gyüjtöm a hulladékot! (7%)

  •  
  • Néha eszembe jut! (2%)

  • Hidegen hagy! (0%)


  • Összesen 127 szavazat érkezett!

Régebbi szavazásokBezár

HorgászClub Pontyfogó Kupa 600.000 forintos díjazással

A Horgászclub.hu Pontyfogó Kupa harmadik illetve negyedik  ízben kerül megrendezésre. A megmérettetésekre 2012. Május 3-6-ig az 5 tó Horgásztórendszer 3-as taván valamint 1012 június 21-24 között a Malomvölgyi Parkerdőben a Kökényi tónál kerül sor. A versenyekenn fenekező módszerrel, hajszálelőkén felkínált csalikkal lehet horgászni. Az induló csapatok a mérlegelések során elért összespontszámuk alapján nyerik el helyezéseiket.

Gyere és küzdj meg Tornádóval a 600.000 forint nyereményért!

További információk

{title}

{desc}

Tovább...
Bezár