Horgaszclub.hu

Környezetvédelem - A hal és élőhelyének védelme

Vissza
A hal fogalma alatt általánosságban a halak osztályába tartozó élőlényeket értjük. A törvény értelmezése szerint azonban ez a kategória sokkal tágabb, mert a halakon kívül a rákot, a kagylót,a piócát és a hasznos haltáplálék-szervezeteket, valamint ezek egyedfejlődési alakjait is ide sorolja.

A halállomány fennmaradása és gyarapodása érdekében a halászatra jogosult köteles a halászati vízterületén élő halállomány és egyéb életközösségek, valamint a terület élőhelyeinek védelméről gondoskodni. Betegség vagy mérgezés okozta halpusztulás során köteles a halhullák eltávolításáról gondoskodni. A vízterületen bekövetkező halpusztulást a vízterület őrzésével megbízott személy vagy a vízterületen horgászó, illetve halászati tevékenységet folytató személy köteles haladéktalanul a területileg illetékes halászati hatósághoz bejelenteni.

Azokat a halfajokat, amelyek mennyisége különböző okok miatt erősen megcsappant, a törvény végrehajtására kiadott rendelet testméretüktől és ívási időszakuktól függetlenül egész évben védelemben részesíti.

 

 

A következő fajokat tilos kifogni:


dunai ingola

tiszai ingola

viza

vágó tok

sőreg tok

színtok (sima tok)

pénzes pér

dunai galóca

lápi póc

vaskos csabak

fürge cselle

kurta baing

sujtásos küsz

Petényi-márna

halványfoltú küllő

homoki küllő

felpillantó küllő

kövi csík

réti csík

vágó csík

kőfúró csík

selymes durbincs

széles durbincs

magyar bucó

német bucó

botos kölönte

cifra kölönte

kövi rák

a békák valamennyi faja


 

A hal a szaporodási időszakban könnyen zsákmányul ejthető, az ívási területen történő horgászat, halászat jelentős mértékben károsítaná az ikrákat, illetve a kikelt hallárvákat. A halállomány védelme érdekében a halak szaporodás biológiájával összhangban a halászati jogszabály időszakos tilalmakat állapított meg a gazdaságilag jelentősebb fajok esetében.

 

 

Halászati vízterületrőltilos kifogni a megadott időpontokon belül a megnevezett halfajokat:


Sebes pisztráng: október 15.-december 31.

Csuka: február 15.-március 31.

Balin (ragadozó őn): március 1.-április 30.

Fogassüllő: március 1.-április 30.

Kősüllő: március 1.-június 30.

Kecsege: március 1.-május 31.

Ponty: május 2.-június 15.

Márna: május 2.-június 15.

Harcsa – 10 kg alatt: május 2.-június 15.

Folyami rák: október16.-május31.


 

Hazánkban több halfaj mennyisége különböző okok miatt csökkenő tendenciát mutat, ezért a jogszabály a gazdaságilag jelentősebb halfajok esetén méretkorlátozást ír elő. A méret tilalmakat az ivaréréssel összhangban állapították meg, vagyis a jogszabály ide vonatkozó része igyekszik elősegíteni, hogy minden hal élete folyamán legalább egyszer leívhasson. Így a természetes vizek halállományának utánpótlása legalább részben biztosított. A méret megállapításakor a halstandard testhosszúságát kell figyelembe venni (az orr csúcsától a faroknyél végéig). Rák esetén a méret megállapítása a szemtől a kiegyenesített farok végéig mért távolság.

 

 

Azokból a vizekből, melyekre az állam halászati joga kiterjed, egész évben tilos kifogni az alábbiakban megadott méretűnél rövidebb testhosszúságú halat vagy rákot:


Kősüllő: 20 cm.

Sebes pisztráng: 22 cm.

Szivárványos pisztráng: 22 cm.

Ponty: 30 cm.

Fogassüllő: 30 cm.

Pisztrángsügér (fekete sügér): 30 cm.

Márna: 40 cm.

Amur: 40 cm.

Balin: 40 cm.

Csuka: 40 cm.

Kecsege: 45 cm.

Harcsa: 50 cm.

Folyami rák: 10 cm.


 

A méret tilalmak módosítására, esetleges mérséklésére egyes esetekben lehetőséget biztosít a jogszabály. Tilos a hal kifogása olyan eszközökkel vagy kémiai anyagokkal, amelyek halakra és a vízi élettérre veszélyesek:mérgező (bódító, kábító) anyagok használata, robbanó anyag, szúrószerszám, búvárszigony, vagy más halfogásra alkalmas búváreszköz, gereblyéző horgászat, hurokvető halászat. Továbbá tilos olyan halfogó eszköz vagy készülék használata, amely átlagos vízállás esetén a meder felénél többet keresztirányban elzár.

 

Feltöltve: 2009-07-08 18:22 - Frissítve: 2011-01-30 16:27
Érdekesnek találta? Ossza meg ismerőseivel:
Iwiw Facebook Twitter Tumblr Google
Még üres a kosara? Rendeljen webáruházunkból!
Látogassa meg horgaszclub.hu a ShopMania weboldalon
Neked fontos a KÖRNYEZET- VÉDELEM?


  •  
  • "A földet unokáinktól kaptuk kölcsön" én e szerint élek! (55%)

  •  
  • Amennyire tudom védem a környezetemet! (36%)

  •  
  • Szelektíven gyüjtöm a hulladékot! (7%)

  •  
  • Néha eszembe jut! (2%)

  • Hidegen hagy! (0%)


  • Összesen 127 szavazat érkezett!

Régebbi szavazásokBezár

HorgászClub Pontyfogó Kupa 600.000 forintos díjazással

A Horgászclub.hu Pontyfogó Kupa harmadik illetve negyedik  ízben kerül megrendezésre. A megmérettetésekre 2012. Május 3-6-ig az 5 tó Horgásztórendszer 3-as taván valamint 1012 június 21-24 között a Malomvölgyi Parkerdőben a Kökényi tónál kerül sor. A versenyekenn fenekező módszerrel, hajszálelőkén felkínált csalikkal lehet horgászni. Az induló csapatok a mérlegelések során elért összespontszámuk alapján nyerik el helyezéseiket.

Gyere és küzdj meg Tornádóval a 600.000 forint nyereményért!

További információk

{title}

{desc}

Tovább...
Bezár